Bukalemunlar Neden ve Nasıl Renk Değiştirir?

Bukalemunlar Neden ve Nasıl Renk Değiştirir?
Bukalemunların renk değiştiren özellikleri onların ortama uyum sağlamasına gerçekten yardımcı olmuyor, aksine doğal, rahat durumları onların ortama uyum sağlamasına yardımcı oluyor.

Pek anlaşılmadıysa bukalemunların neden ve nasıl renk değiştirdiğini merak ediyorsanız okumaya devam edin.

Bukalemunlar yaygın olarak kabul edilen iki inanç sayesinde oldukça sağlam bir üne sahipler. Ancak görünen o ki bu sözde gerçeklerden biri pek de doğru değil; aslında bukalemunlar ve onların renk değiştirme yetenekleri hakkında bildiğinizi düşündüğünüz her şey muhtemelen geriye dönük.

Peki bukalemunlar nasıl renk değiştirir ? Cevap muhtemelen beklediğiniz gibi değil.

Cildiniz Bir Ruh Hali Yüzüğü Olsaydı?


"Bukalemunların renk değiştiren özellikleri onların ortama uyum sağlamasına gerçekten yardımcı olmuyor, aksine doğal, rahat durumları onların ortama uyum sağlamasına yardımcı oluyor". "Bukalemun gibi uyum sağlamak' ifadesi tam olarak doğru değil, yani bu kertenkeleler uyum sağlamak için değil, göze çarpmak için görünüşlerini değiştiriyorlar."

Renk Değiştiren İllüzyonlara Sahip İridoforlar


Bilim insanları uzun süre bukalemunların ahtapotların renk değiştirmesine benzer şekilde renk değiştirdiğine inanıyordu ; ancak biyologlar ve fizikçiler yakın zamanda bunun tamamen farklı bir şey olduğunu fark ettiler.

"Gördüğünüz renk değişimi, cildin altında bulunan ve ışığı kıran iridofor adı verilen kristal benzeri hücrelerin yapısal değişimlerine dayanmaktadır".

Bukalemun herhangi bir şey tarafından tahrik edildiğinde veya canlandığında, işler ilginçleşmeye başlar. "Heyecanlandıklarında, tehdit altında hissettiklerinde veya eşlerine karşı olumlu, rakiplerine karşı olumsuz bir şekilde davranmak istediklerinde, kristaller ayrılır veya sıkışır ve farklı renklere sahip bir görünüm verir."

İsviçre'deki Cenevre Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Nature Communications dergisinde yayınlanan 2015 tarihli bir çalışmada , bu özel deri hücrelerinin, ışığı seçici bir şekilde yansıtan ve farklı renkleri emen küçük aynalar gibi davrandığını ortaya koydu.

Hangi Renkler Mümkün?


Hiçbir renk bir bukalemun için yasak değildir. Birçok hayvanın renk desenleri olmasına rağmen (örneğin kuşlar ve balıklar) canlı gösterilerini mümkün kılan hücreler genellikle görünür ışık spektrumunun belirli bölgelerini emer veya yansıtır.

Bukalemun deri hücreleri bu hayvanların ve diğer kertenkelelerin hücrelerinden farklıdır; iridoforlar aslında spektrumdaki tüm renkleri emebilir veya yansıtabilir, sadece belirli renkleri değil.

"Bazı türler diğerlerinden daha fazla renk değiştirir." "Örneğin, bazıları daha açık tonlardan daha koyu tonlara geçerken, diğerleri daha canlı, parlak renklere dönüşür. Oldukça fazla tür var, bu yüzden çok fazla çeşitlilik var. Hepsinin arasında, her türlü farklı rengi değiştirebilirler - hatta insan gözünün göremediği renkleri bile!"

Canlı bir bukalemunun iridoforlarının içindeki pigmentler minik keseciklerde bulunur, ancak bukalemunun ruh hali değiştiğinde sinir sistemi bu hücreleri aktive ederek onları daraltır veya genişletir.

Hayvan rahatladığında hücreler birbirine yakın durur ve mavi gibi kısa dalga boylarını yansıtır. Heyecan dalgası bu hücreleri birbirinden uzaklaştırarak her bir iridoforun kırmızı, turuncu ve sarı gibi daha uzun dalga boylarını yansıtmasını sağlar.

Varsayılanı Yeşile Ayarlama


Bir bukalemunun doğal olarak gevşemiş hücreleri mavi yansıtıyorsa, neden rahatlamış bukalemunlar çevrelerindeki gibi genellikle yeşil bir ten rengine sahip oluyorlar?

"Temel olarak, bir bukalemun rahatladığında, yeşil yapraklar ve ağaçlarla kamufle olmalarına yardımcı olmak için doğal olarak yeşil olarak görünürler. Bu, doğal sarı pigmentin, mavi ışığı yansıtan kristal hücrelerin rahatlamış durumuyla birleşmesinden kaynaklanır. Mavi artı sarı eşittir yeşil."

Yeşil olmak kolay olmayabilir ama gerçek bir savunması olmayan bir bukalemun için gereklidir ; Derisini kullanarak harmanlamak çoğu bukalemun için yırtıcı hayvanlara karşı en iyi bahistir.

Peki, eğer bir bukalemunun renk değişiklikleri derisinin altındaki özel hücrelerden kaynaklanıyorsa, neden bu etkiler dışsaldır?

Şeffaflık


Bukalemunun derisinin en dış tabakası aslında şeffaftır. Bu dış katmanın altında, mavi ışık ve beyaz ışık yansıtan iridoforlar da dahil olmak üzere çeşitli benzersiz adaptasyonlar içeren birkaç katman daha bulunur.

Asıl ilginç olan, bir bukalemunun ani bir değişime ihtiyaç duyması durumunda (örneğin eş bulmaya çalışırken), derisinin dış katmanlarını hızla dökerek iridoforlarını doğrudan güneş ışığına maruz bırakabilmesidir.

Henüz bunu destekleyecek çok fazla araştırma yok, ancak bazı bilim adamları bukalemunların renk değiştirme yeteneklerinin aynı zamanda vücut sıcaklıklarını düzenlemelerine de olanak sağladığına inanıyor. 2016 yılında yapılan bir araştırma, sakallı ejderlerin sıcaklıklarına bağlı olarak renk tonlarını değiştirdiğini gösterdi ve bukalemunlar ektoterm olduğundan ve vücut ısısını koruyamadıklarından (dolayısıyla basmakalıp güneşlenmeleri nedeniyle), koyu bir rengi korumanın onların daha fazla ısı ve ışık absorbe etmesine olanak sağlaması mümkündür. Yani açık renkli bir bukalemun soğuk bir bukalemun olabilir.

Bukalemunlar neden renk değiştirir?
Bukalemunlar birkaç nedenden dolayı renk değiştirir. Işığa, çevreye veya hormonlara tepki olarak renk değiştirebilirler. Korku, heyecan gibi belli ruh hallerine göre de renk değiştirebilirler.


Bukalemunlar iyi evcil hayvanlar mıdır?
Bukalemunlar iyi evcil hayvanlardır, ancak biraz fazla bakım gerektirirler. Bukalemunlar kolayca strese girerler ve özel bakım gereksinimleri gerektirirler.


Bukalemunun kaç gözü vardır?
Bukalemunun iki gözü vardır.


Bukalemunun bilimsel adı nedir?
Bukalemunun bilimsel adı Chamaeleonidae'dir .


Örtülü bukalemunlar renk değiştirir mi?
Örtülü bukalemunlar, diğer faktörlerin yanı sıra duygularına ve çevrelerine bağlı olarak renk değiştirirler.

Etiketler :