2024 Temmuz'da memur maaş zammı ne olacak?

2024 Temmuz'da memur maaş zammı ne olacak?
Temmuz 2024 'te memur ve memur emeklilerine yapılacak zam oranlarının analizi haberimizde.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son yayımladığı verilere göre, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emeklileri ile memur maaşları arasında dikkate değer enflasyon farkları tespit etti. Beş aylık dönemde SSK ve Bağ-Kur emeklileri için enflasyon oranı %22,72 olarak belirlenirken, memur maaşları ve emekli memurlar için bu oran %17,38 olarak açıklandı.

15-h1sz-png.webp

Temmuz Ayı Maaş Zamları Belli Oldu

Haziran ayı enflasyon verileriyle birlikte Temmuz ayı maaş zamları netlik kazandı. TÜİK'in mayıs ayında %3,37 olarak açıkladığı aylık enflasyon verileri doğrultusunda, beş aylık enflasyon %22,72, yıllık enflasyon ise %75,45 olarak gerçekleşti.

Emekli Aylıklarında Zam Oranları

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için Temmuz ayında %25,86 oranında zam yapılacak. Memur maaşları ve emekli memur aylıklarında ise 6 aylık dönemde %9,44'lük bir enflasyon farkı gözlemlendi. Toplu sözleşme zammı ile birlikte memur maaşları ve emekli memur aylıkları Temmuz ayında %20,39 oranında artacak.

Enflasyon Farkının Emekli Aylıklarına Yansıması

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için doğacak enflasyon farkı, ödenen prime göre belirlenen kök aylıklarına uygulanacak. Bu kapsamda, Temmuz ayında en düşük emekli aylığı %25,86 oranında artacak.

Kamu İşçilerine Zam Oranı

Kamu işçileri için 2024 yılında ilk altı ayda %10, ikinci altı ayda %10 oranında toplu iş sözleşmesi zammı yapılacak. Enflasyonun bu zam oranlarını aşması durumunda ise enflasyon farkı ilave edilecek.

Bu veriler doğrultusunda, Türkiye'de emekli aylıkları ve memur maaşları üzerindeki mali etkiler dikkate alındığında, ekonomik göstergeler ve enflasyonun ilerleyişi yakından izlenmeye devam edecek.

Etiketler :