Tekstil Piyasası Çöktü: "Yurt Dışına Ürün Gönderemiyoruz"

Tekstil Piyasası Çöktü: "Yurt Dışına Ürün Gönderemiyoruz"
 Başkatip Gazetesi
Tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründeki ihracat geçen yıllara göre daha az. Döviz kuruna bağlı olarak artması beklenirken, yükselen maliyet ve diğer sebepler bel bükmeye başladı.

Tekstil sektöründe ihracat sorunu gündemde. Hazır giyim ve konfeksiyonda eski satışların esamesi bile okunmuyor. Yurt dışında şirketler tercihlerini Türkiye yerine daha ucuza iş üreten ülkelere kaydırdı.

(BAŞKATİP ÖZEL)

Tekstil sektörü 2024'de adeta çöküşü yaşıyor. Bayan giyim üzerine satış yapmakta olan tekstil patronları, bu sene biraz daha zorluk çektiklerini ifade etti. Satış oranlarındaki düşüşle beraber fiyat kırmak durumunda kaldılar. Hazır giyim ve konfeksiyon ürünlerine eski rağbet kalmadı. Konuyla ilgili ihracat kolaylığının sağlanması isteniyor.

1987'den bu yana tekstil sektöründe faaliyet gösteren Hasan Hüseyin Kutlu: "bayan giyimde talep Türkiye'den Çin'e geçti. Eskiden az da olsa belli bir pazar hacmimiz vardı. Şimdi onu da kaybediyoruz. Geçen yıla göre satışlarda %50'den fazla düşüş var. Bayan giyim modellerimiz askıda öylece bekliyor. " dedi.

hasanhuseyinkutlufoto-001.jpg

"Ürünleri Ege Bölgesi'ne Gönderiyoruz"

Hasan Hüseyin Kutlu: "Yurt dışında yeteri kadar rağbet görmeyen ürünlerimizi Ege Bölgesi'ne göndermeye başladık. Bu sene yurt içi gönderime ağırlık verdik. Konuyla ilgili üreticiler için yeni bir ihracat düzenlemesinin yapılması bizim için çok önemli."

Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında bundan yalnızca iki yıl önce ihracat rekoru kırmıştı. 21 milyar 205 milyon dolar ile tüm zamanların en büyük ihracatı olduğu belirtiliyor. Konfeksiyon ürünlerin tedariği çoğunlukla İstanbul, Bursa ve İzmir'den karşılanıyor. Geri kalan kısmı ise diğer şehirlerimizden sağlanmakta.

En fazla tekstil konfeksiyon hazır giyim ihracatı yaptığımız ülkeler ise Almanya, Birleşik Krallık ve İspanya olarak sıralandı.