2024 - 2026 Dönemi Büyükbaş Hayvan Destekleri Belli Oldu

2024 - 2026 Dönemi Büyükbaş Hayvan Destekleri Belli Oldu
 Başkatip Gazetesi
Tarım ve Orman Bakanlığı, büyükbaş hayvan üreticileri için sunduğu destek programını açıkladı. Hayvan başına verilecek destek, buzağı ve malaklar için yapılacaködemeler belli oldu.

2024-2026 dönemi için büyükbaş hayvan destekleri, hastalıktan ari işletmeler hariç olmak üzere, programlı aşıları tamamlanmış 4 ay ve üzeri yaşta olan buzağı ve malaklar için başına 1000 lira olarak belirlendi. En fazla 500 başa kadar uygulanacak.

Küçükbaş hayvanlar için ise Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'ne (TÜDKİYEB) üye yetiştiricilere, yıl içinde doğan ve doğduğu işletmede en az 4 ay kalan oğlak ve kuzular için başına 200 lira destek öngörülmekte. İlde birlik bulunmayan yerlerde bu şart aranmayacak.

Bakanlıkça düzenlenen aşı programları sonrasında ortaya çıkan atıklar için de destek sağlanacak. Büyükbaş hayvan atıkları için başına 5000 lira, küçükbaş hayvan atıkları için ise 1000 lira destek verilecek.

Arıcılık ve İpek Böceği Destekleri

Arıcılık desteği, Arıcılık Kayıt Sistemi'ne kayıtlı ve üye olan üreticilere arılı kovan başına 100 lira, üye olmayanlara ise 80 lira olarak açıklandı. İpek böceği yetiştiriciliği yapanlar ise, yaş kozayı işleyen tüzel kişiliklere satış yapmaları halinde kilogram başına 1000 lira destek alacaklar.

Diğer Tarımsal Destekler

Hayvancılık Bilgi Sistemi'ne kayıtlı erkek sığırlar için kesimhane başına 500 lira, en fazla 200 baş ile sınırlı olarak destek ödenecek. Üretilen çiğ süt için belirli dönemlerde ve üretim maliyeti göz önünde bulundurularak belirlenen birim tutarlar üzerinden destek sağlanacak.

Su ürünleri alanında ise alabalık ve sazan için 350 tona kadar kilogram başına 1,2 lira, yeni türler için 3 lira ve midye için 1 lira destek verilecek.

Kadın Üreticilere Ek Destek

Kadın üreticilere ve 41 yaşından küçük olan yetiştiricilere ilave destekler sağlanacak. Ari işletmelerde doğan dişi hayvanlar için de ek destek öngörülüyor.