Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Faiz Sabit Kaldı!

Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Faiz Sabit Kaldı!
Merkez Bankası, Şubat ayında politika faizini sabit tutarak 8 ay sonra ilk kez faiz artışına ara verdi. Piyasalar ve ekonomistler de faizlerin sabit kalmasını bekliyordu.

Faiz Seçimlere Kadar Sabit Kalabilir

Mayıs 2023'teki seçimlere kadar faizlerin sabit kalması öngörülüyor. Mayıs 2023'te seçimlerden önce faizlerde bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı ise merak konusu. PPK Metninde Neler Var? Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) metninde şu ifadelere yer verildi: Ocak ayında enflasyon, zamana bağlı fiyat ve ücret güncellemeleri nedeniyle yükseldi.

Yakın döneme ilişkin göstergeler, yurt içi talepteki dengelenmenin sürdüğüne işaret ediyor. Hizmet fiyatlarındaki katılık, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyon baskılarını canlı tutuyor.

Kurul, enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip edecek. Dış finansman koşulları, rezervlerin seviyesi, cari dengedeki iyileşme ve Türk lirası varlıklara talep, döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunmaya devam ediyor. Para politikasındaki kararlı duruş, dezenflasyonun ana unsurlarından olan Türk lirası reel değerlenme sürecine katkı vermeyi sürdürecek.

Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirdi. Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Kurul, makroihtiyati politikaları piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulamayı sürdürecektir.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın Yıl Sonu Enflasyon Tahmini Karahan, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36'da sabit tuttuklarını açıkladı. Tahmin aralığının üst noktası da yüzde 42'de tutuldu. Tahminlerini değiştirmediklerini belirten Karahan, enflasyonun Mayıs'ta zirveye ulaştıktan sonra düşeceğini de ekledi.

Etiketler :